camane leh jadi ini macam haizzzz...  

Posted by agHoo in

Stadium Sultan Zainal Abidin yang merupakan stadium utama di Kompleks Sukan Gong Badak, Kuala Terengganu dan dijulang sebagai mercu tanda negeri Terengganu ole Kerajaan Negeri Teregganu rupanya tidak bertahan lama, ia runtuh pada pukul 9.30 pagi tadi, pada tarikh 2 Jun 2009.


Stadium ini menjadi gelanggang untuk Sukan Malaysia (SUKMA) ke 12 daripada 31 Mei hingga 9 Jun 2008 yang lepas, di mana ia dirasmikan dalam acara gilang gemilang oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-pertuan Agong, Al-Wathiqu Billah Tuanku Mizan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah pada 10 Mei 2009 dengan dihadiri oleh orang-orang kenamaan dan rakyat jelata.

Stadium ini juga mempunyai rekod gagal disiapkan mengikut jadual dengan perbelanjaan membina sehingga hampir mencecah RM 300 juta, walaupun begitu ada cakap-cakap ketika ia dirasmikan ia belum siap sepenuhnya kerana lengkungan bumbungnya tidak separa bulat sebagaimana sepatutnya yang boleh dilihat dengan mata kasar.Di sebalik runtuhnya stadium ini, tergambar sifat rakus manusia yang mendapat keuntungan besar disebalik projek yang bukan sahaja disiapkan tidak mengikut spesifikasi bahkan membahayakan nyawa manusia, atlet, pegawai sukan, penonton, pelancancong bahkan yang lebih dasyat lagi bumbung di atas pentas Di Raja turut runtuh.
p/s:- yang pasti menangis la korang punya arkitek,engineer dan sewaktu dengannya nak menjawab ini punya kes wakakakaka...

This entry was posted on June 3, 2009 at 4:32 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 comments

diorg buat keje nk duit je...memalukan!!!

June 3, 2009 at 11:00 AM

risau woo. bf aku baru berjinak2 dunia arkitek n construction nih. huh, harapan aku dorg buat keje dengan tulus dan cerewet dan kemas.

biase aaa kalau projek bg kat kroni kan. x check dulu profile and background and portfolio kmpeni.

info stadium:
# Dimajukan beberapa kontraktor tempatan; kerja pemasangan bumbung dilakukan syarikat Korea Selatan

# Stadium pertama di Asia guna sistem bumbung tanpa sokongan tiang
(dan yang pertama runtuh.) huahua.

June 3, 2009 at 5:37 PM

Post a Comment