politik..??ilmiah???  

Posted by agHoo in

ermmm jam da menunjukkan kol 2 pg tp mata aku still xleh nak lelap,so aku mengambil kesempatan ini mencoretkan apa yg terbuku lam hati....pernah aku join satu yahoo group yg melibatkan pasal dunia IT tetapi melarat kearah dunia politik dalam topik perbincangan yahoo group itu...ada sorang mamat nih slalu post isu politic n ini kurang disenangi oleh yg kurang berminat dengan menyatakan politic menjurus ke arah perpecahan,pergaduhan sesama sendiri terutamanya melayu..dan die mncadangkan agar ahli group berbalik pada topik asal yakni computer science dan topik2 lain yang ILMIAH...dan aku terpnggil tuk menghantar pos ngn menyatakn politik juga adalah ILMIAH pe??pe die jawab???

NOTHING TO SAY la politic tu ilmiah...!!!n jangan mencampor adukkanla politik ngn agama plzzz...

hahahahahaahaha...1st skali aku rasa nak tergelak bila adanya rakyat m'sia yg berfikiran kolot seperti ini..bangang,bodoh n jahil turki tol la mamat neh...

1st skali lam islam sendiri da mnyatakan politik n agama xleh dipisahkan..islam adalah syumul n xlengkap tanpa politik..islam terdiri daripada 4 yakni munakahat(akad nikah,jual beli,etc.), ibadat(solat,etc.),muamalat(perniagaan,ekonomi) dan jinayah(perundangan,pentadbiran,politik,etc.).. so memisahkan agama n politik adalah terang2 sekular disini..

ok itu satu...tp yg menyedihkan masih ramai rakyat lg m;sia yg mngambil sikap acuh xacuh,xendah ngn politik ngn menyatakan politik itu kotor,xberminat,kita rakyat biasa xde manfaat pon amek campor,xnak terlibat n bermacam2 lg alasan yg dikemukan...

sebenarnya kita harus sedar kenapa kita kena amek tau n wajib terlibat ngn politik sbb secara langsung atau xlngsung sbnrnya memang kita akan terkena juga tempias akibat politik..
contoh paling senang,minyak naik...sbb minyak kita sume sbg rakyat terasa akan kesannya..
so,cane kita leh katakan kita xyah n xperlu terlibat pada politik...how haa???

ada juga yg xtau nk sokong mana2 so ambil keputusan duduk atas pagar cakap sume politik adalah kotor..kita sedar x yg di akhirat nnti sume tu akan dipersoal??siapakah pemimpin yg kita pilih?yg kita sokong?..seandainya kerajaan yg kita sokong tu adalah terang2 menolak islam,melakukan maksiat..xberdosakah kita ngn pilihan kita itu?amek langkah duduk atas pagar,ok andai kata kerana satu undi dr kita kerana xmengundi mnyebabkan kerajaan maksiat menang..pe kita nak jawab akhirat kelak??kita juga secara xlangsung berdosa....memangla politik tu kotor n xlari dari caci mencaci,menghina..tp perlulah kita menyokong mana2 politik yg mnjanjikan memperjuangkan islam...andai kata kerajaan itu xmelaksanakan tnggungjawab islam sprti dijanjikan,itu adalah dosa pemimpin la pula..skurang kurangnya tnggjwab kita da terlepas n dilaksanakan..

ok,berbalik pd politik itu bukan ILMIAH..adakah politik xtermasuk lam ilmiah???andai kata politik bukanla satu perkara ilmiah,maknanya hancurla negara sebab org2 bodoh je memperjuangkan politik sbb politik bkn ilmiah huhu..tanpa ilmu yg tinggi,otak yg cerdas n pintar camne nk jadik ahli politik abang2,kakak2 oi..alamak,umbang ambingla negara sbb otak xleh pakai..nanti padan kena tipu ngn negara lain jerk..nak urus negara pon xmmpu...pemimpin asyik tido hehehhee...

wahai rakyat m'sia,bangunlah kamu dari tido mu..sama2 la memperjuangkan kebenaran n menolak kejahatan..amal makruf nahi munkar

renung2kanlah n selamat beramal...~sekian~

This entry was posted on July 17, 2008 at 1:58 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 comments

Politik itu tidak kotor. Yang kotor hanyalah manusia-manusia yang duduk di dalamnya yang jahil yang berkehendakkan sesuatu untuk kepentingan diri, bukan untuk kepentingan rakyat jelata.Yang mengutuk alim ulama. Dan yang paling dikesalkan, mengingkari perintah Allah dan tidak mahu mengikut ajaran yang terkandung dalam Al-Quran dan Sunnah, dan yang lebih teruk lagi,hukum Allah tu dipermain-mainkan. Nauzubillahiminzalik

July 17, 2008 at 11:26 AM
gadis_litar  

aku tau aku tau yahoo group ape ni.jeng jeng jengggg..

July 23, 2008 at 2:00 PM

ahahhahahaha.....

July 23, 2008 at 2:05 PM

Post a Comment